Foto: Skjermbilde fra Youtube. Vladimir Putin.
Foto: Skjermbilde fra Youtube. Vladimir Putin.

Kreml truer med å slå til mot NATO-basene som huser ukrainske F-16 jagerfly

Kreml har erklært at NATO-flyplasser som huser ukrainske F-16-jagerfly vil være legitime mål dersom flyene brukes mot Russland. Denne trusselen kommer samtidig som Ukraina forbereder seg på å motta de avanserte jagerflyene fra sine vestlige allierte, noe som forventes å styrke landets luftforsvar betydelig.

Kreml er forberedt på å angripe NATO-flyplasser som huser ukrainske F-16-jagerfly, dersom disse brukes mot Russland, sa et medlem av den russiske nasjonalforsamlingen mandag.

Midt i den pågående krigen mellom Russland og Ukraina, har spenningene mellom NATO og Kreml økt. NATO-ledere advarer stadig oftere om direkte konflikt med Moskva. Siden invasjonen av Ukraina 24. februar 2022 har Russlands president Vladimir Putin og andre høytstående russiske tjenestemenn gjentatte ganger truet med atomeskalering mot Kyiv og landets vestlige støttespillere.

Ukraina skal motta F-16-jagerfly fra sine vestlige allierte fra og med sommeren. Danmark og Nederland leder an i innsatsen, med de første danske F-16-flyene forventet levert innen sommeren og de nederlandske til høsten. Disse avanserte flyene forventes å styrke Ukrainas luftkapasiteter betydelig og motvirke russiske angrep.

Les mer: Tidligere CIA-analytiker slår alarm om faren for atomkrig 

Mandag uttalte Andrei Kartapolov, leder av forsvarskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingens underhus, til det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti at dersom ukrainske F-16-fly brukes til å angripe Russland, vil NATO-basene som huser flyene være “legitime mål” for Kreml. Dette melder Newsweek.

“Men hvis de tar av fra flyplasser i et tredjeland, går inn i ukrainsk luftrom, skyter ut missiler og returnerer dit, så er dette et legitimt mål,” sa Kartapolov. “Når det gjelder nedskyting, kan vi skyte ned hvem som helst, hvor som helst.” Newsweek har kontaktet de russiske og ukrainske utenriksdepartementene samt NATO for en kommentar.

Kartapolovs uttalelser kom etter at en høytstående ukrainsk militæroffiser mandag sa at Ukraina kan beholde noen av F-16-flyene de skal motta utenfor landet for å unngå russiske angrep. “Et visst antall fly vil bli lagret på sikre flybaser utenfor Ukraina for å unngå at de blir mål her,” sa Serhii Holubtsov, leder for luftfarten i Ukrainas luftforsvar, til Radio Free Europe/Radio Liberty. “På denne måten kan vi alltid ha et visst antall fly i operativ flåte som tilsvarer antallet piloter vi har. Hvis det er flere piloter, vil det være flere fly i Ukraina.”

Å integrere F-16-flyene i Ukrainas luftforsvar kommer med flere utfordringer, da krigsflyene krever velholdte rullebaner og forsterkede hangarer for å beskytte dem mot angrep på bakken.

Les mer: Nytt ukrainsk angrep på russisk atomvarslingsradar: Eksperter advarer om eskalering

Selv om det ikke er klart hvor mange ukrainske flybaser som kan oppfylle disse kravene, har Frank Ledwidge, seniorlektor i jus og krigsstudier ved Portsmouth University i Storbritannia og tidligere britisk militæretterretningsoffiser, tidligere sagt til Newsweek at når flyene ankommer, vil de være en “absolutt magnet for russiske luftforsvar og russiske fly.”

Kartapolovs uttalelser gjentok Putins advarsel fra slutten av mars, da han sa at vestlige flybaser som huser F-16-fly som utfører operasjoner mot Russland, ville være et “legitimt mål.”

Foto: Skjermbilde Youtube. Frode Forfang
Forige innlegg

UDI-sjef Forfang mener folk flest ligner mer på FrP-ere enn før

Rassemblement national forventes å vinne i Frankrike, men uten absolutt flertall
Neste innlegg

Le Pen forventes å vinne i Frankrike, men uten absolutt flertall

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Smått om storpolitikk ...

Smått om storpolitikk …

"Klart det er stas med ein limuusin."
USA-leverte missiler rammet strandgjengere på Krim - Flere barn blant ofrene.

USA-leverte missiler rammet strandgjengere på Krim – Flere barn blant ofrene

Kreml skylder på Washington for missiler "lastet med klasevåpen."