Conflict escalation
Conflict escalation

Nytt ukrainsk angrep på russisk atomvarslingsradar: Eksperter advarer om eskalering

To ukrainske angrep de siste dagene skremmer militæreksperter og Russlandkjennere.

Et antatt ukrainsk droneangrep natt til tirsdag 28. mai har angivelig forårsaket betydelig skade på en radarinstallasjon i det russiske atomrakett-varslingssystemet. Dette angrepet, rettet mot Voronezj-M-radaren nær byen Orsk i Orenburg-regionen i Ural er det andre angrepet mot kritisk russisk militær infrastruktur på to dager og kan kan potensielt føre til en farlig opptrapping av konflikten.


Betydningen av angrepene

Etter det første angrepet som fant sted 26. mai, advarte den østerrikske militærekspert Oberst Markus Reisner om faren for eskalering. Reisner kommenterte da at angrepet var bemerkelsesverdig fordi det angivelig skadet en av de to Voronezh-DM radarene i Armavir, som er en del av Russlands tidlige varslingssystem for ballistiske missiler. Russland har omtrent ti slike systemer fordelt over hele landet, inkludert lokasjoner som Murmansk, St. Petersburg og Kaliningrad. Nå kan to av disse ha blitt satt ut av spill.

Voronezh-DM er “Over-the-Horizon” radarer med en rekkevidde på 6000 kilometer horisontalt og 8000 kilometer vertikalt. Deres hovedoppgave er å oppdage innkommende atomraketter, spesielt fra USA, og muliggjøre raske mottiltak, inkludert en potensiell russisk kjernefysisk gjengjeldelse. Det er også mulig at Russland deler varslingsdata med allierte som Iran, Nord-Korea og Kina.

Les også: Ukrainsk droneangrep på Russisk radaranlegg øker atomspenningen


Statsviter og professor i russisk politikk Glenn Diesen har også advart mot at denne typen angrep kan lede til at situasjonen kommer ut av kontroll.

Mulige motiv

Radarene i Armavir og Orsk og er en viktig del av Russlands strategiske varslingssystem, og om det nå er svekket kan reduseres Russlands evne til å oppdage kjernefysiske trusler. Dette kommer i en tid hvor russiske styrker har overtaket i Ukraina, støttet av trusler om bruk av atomvåpen.

Les også: Ekspert: Krigen kan være tapt for Ukraina

USAs etterretning rapporterte i 2022 om mulige forberedelser for en russisk taktisk atomangrep, noe som kan forklarer USAs forsiktige tilnærming overfor Russland. Angrepet på Armavir og Orsk kan være en tydelig beskjed fra USA om at trusler om atomvåpen ikke lenger vil bli tolerert.

Potensielle konsekvenser

Reisner argumenterte for at situasjonen i Ukraina er svært alvorlig, og krigen kan eskalere ytterligere. Det gjenstår å se hvordan Russland vil reagere på de to angrepene, som kan oppfylle betingelsene for en nukleær gjengjeldelse ifølge russiske retningslinjer fra 2020.

Ekspert: Krigen kan være tapt for Ukraina
Forige innlegg

Ekspert: Krigen kan være tapt for Ukraina

Elon Musks xAI samler inn 6 milliarder dollar for å akselerere KI-kappløpet mot OpenAI
Neste innlegg

Elon Musks xAI samler inn 6 milliarder dollar for å akselerere KI-kappløpet mot OpenAI

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Farage: Vesten og NATO har skyld i Russlands invasjon av Ukraina

Farage: Vesten og NATO har skyld i Russlands invasjon av Ukraina

Nigel Farage har gjentatt at han mener Vesten og NATO
Hvordan muligheten for tidlig fred i Ukraina ble forspilt

Hvordan muligheten for tidlig fred i Ukraina ble forspilt

Like etter Russlands invasjon av Ukraina ba Zelenskyj den tidligere