11/05/2024

Ungarn: Kinas brohode i Europa

Orbán-regjeringens "Åpning mot øst"-strategi knytter Kina og Ungarn tettere sammen.

Denne uken var Kinas president Xi Jinping på statsbesøk i Ungarn. Dette møtet var ikke starten på samarbeidet. Magasinet 50. utgaven av magasinet Info-DIREKT, som fokuserer på «Kina, en ny supermakt», viser et samarbeid mellom de to landene over tid.

Den ungarske Kina-eksperten Levente Horváth skrev om forholdet mellom Ungarn og Kina i en gjesteartikkel for «China Daily» i april 2023:

«Vi er vitne til en endring i verdensordenen. Tyngdepunktet i den globale økonomien er i ferd med å flytte seg østover, og den unipolare verdensordenen etter den kalde krigen er i ferd med å endre seg til en multipolar verdensorden.»

Orbán-regjeringen har erkjent denne utviklingen og tatt forholdet mellom de to landene til et nytt nivå med sin strategi «Åpning mot øst». Ungarns statsminister kommenterte dette slik

«Vi seiler under vestlig flagg, men i dag blåser det en østlig vind i den globale økonomien.»

Denne vinden gjør seg allerede gjeldende. Kina er en av Ungarns største handelspartnere utenfor EU. Ungarn har etablert seg som et attraktivt sted for kinesiske investeringer i Sentral- og Øst-Europa. Kinesiske selskaper som Huawei, Lenovo og ZTE har valgt Ungarn som sitt hovedkvarter for Sentral- og Øst-Europa.

Den nye silkeveien

Jernbanelinjen Beograd-Budapest, som delvis er finansiert med kinesiske lån, regnes som et forbildeprosjekt for samarbeidet. Prosjektet er en del av Den nye silkeveien, som har som mål å styrke handels- og infrastrukturnettverkene mellom Kina og ulike regioner i verden.

I tillegg til de økonomiske forbindelsene er det også kultur- og utdanningsutveksling mellom de to landene. I tillegg til et kinesisk kultursenter finnes det fem Konfucius-institutter i Ungarn, og antallet kinesiske studenter i Ungarn vokser stadig.

Ungarn som en stabil partner

Ifølge Harváth er årsaken til at kinesiske entreprenører velger Ungarn som forretningssted, landets geografiske beliggenhet i hjertet av Europa og den stabile politiske og økonomiske situasjonen, som gir «et forutsigbart og stabilt forretningsmiljø».

Det er verdt å merke seg at Kina åpenbart anser Ungarn for å være mer stabilt enn Østerrike, selv om alpinrepublikken, i motsetning til NATO-medlemmet Ungarn, er nøytral, i det minste på papiret.

Eurovision Song Contest (MGP) — Folket har talt.
Forige innlegg

Eurovision Song Contest (MGP) — Folket har talt

Den digitale verdenen er ikke et gode for alle
Neste innlegg

Den digitale verdenen er ikke et gode for alle

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.