De har vært korrupte lenge. Hvorfor sparker Putin sine generaler nå?

Putins utskiftninger skaper skaper spekulasjoner.

Øyvind Thuestad kommenterer situasjonen i Russland:

Vitalij Votanovskij (52) jobbet med å sikre den militære beredskapen i det russiske forsvaret. Han var sjef for et stort område i sentrale deler av landet. I 2004 dro han til den militære flyplassen Tsjebenki ved Ural-fjellene.

Her sto hundrevis av fly lagret. To år senere kom han tilbake. Da var det blitt færre fly. Og mange dem var delvis plukket fra hverandre. Det var noe som ikke stemte.

Det han opplevde den gangen, skal være en viktig årsak til at president Vladimir Putin har fått arrestert fire generaler og en høytstående militær leder den siste måneden. Og flere vil det trolig bli. Det skal være den største utrenskningen i militæret siden Putin kom til makten for 25 år siden, ifølge uavhengige russiske medier.

Hva er det som skjer?

Russland blir rangert som Europas desidert mest korrupte land, ifølge Transparency International. Har Putin erklært krig mot problemet?

Nei, mener ekspertene. Det er det en helt spesiell grunn til.

Putin bruker korrupsjonen som et middel for å styre Russland, sier forskeren Nikolaj Petrov til den uavhengige TV-kanalen Dozjd.

Han bruker korrupsjonen på følgende måte, ifølge eksperter:

* Belønning: Så lenge russiske ledere er lojale og gjør det Putin vil, får de lov til å berike seg. Man kan ha en livsstil som langt overgår den offisielle lønnen.

* Sosialisering: Ved å være korrupt og akseptere reglene for korrupsjonen, sverger man troskap til systemet. Hver enkelt tjener på det og får en egeninteresse av å opprettholde systemet, men samtidig er man også villig til å gjøre seg sårbar.

* Kontroll: Alle i elitene har skjeletter i skapet. Hvis man bryter de uskrevne reglene og ikke er lojal, blir man fjernet.

– Fordi alle i eliten er korrupte, er det alltid en praktisk og enkel måte å fjerne noen ved å bruke politiet, sier Petrov.

Men Putin ønsker ikke å bli kvitt korrupsjonen, mener både Petrov og Galeotti.

– Han ønsker kun å gjøre militæret mer slagkraftig og effektivt. Og han kommer definitivt ikke til å gå etter noen av de nærmeste vennene som virkelig håver inn enorme summer på korrupsjon, sier Galeotti.

Saken fortsetter under.

Votanovskij sluttet i forsvaret i 2012.

– Jeg jobbet for å øke beredskapen, men situasjonen ble bare verre hele tiden. Det var ingen vits.

Han har demonstrert og protestert mot krigen siden Putin sendte inn store styrker i Ukraina for to år siden.

– Putin hevder at Russland ble truet av Nato og ukrainske nazister. Det er løgn. Ukrainerne er våre brødre, men vi har gjort dem til fiender.

Aftenposten traff reserveoffiseren første gang i Krasnodar for halvannet år siden. På kvelden 3. april i fjor ringte en venn av ham i politiet. Han fortalte at politiet planla å arrestere Votanovskij dagen etter for å ha satt hæren i vanry. Det har en strafferamme på opptil 15 års fengsel.

Votanovskij rømte landet. Nå har han søkt om asyl i Kroatia.

– Jeg angrer ikke på at jeg kritiserte Putin og krigen, men jeg savner de to døtrene mine. Russland har ingen fremtidsutsikter hvis vi ikke blir kvitt Putin.

befolkningsutskiftning
Forige innlegg

Sverigedemokratene: Det pågår en befolkningsutskiftning

Tilsvar til iNyheters artikkel om angivelig splittelse i Norgesdemokratene
Neste innlegg

Tilsvar til iNyheters artikkel om angivelig splittelse i Norgesdemokratene

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

KI-generert illustrasjonsbilde.

– Ville ikke USA gjengjelde dersom Russland angrep amerikansk territorium gjennom en tredjepart?

Russlandekspert Glenn Diesen advarer mot eskalering.
Foto: Skjermbilde fra Youtube. Vladimir Putin.

Kreml truer med å slå til mot NATO-basene som huser ukrainske F-16 jagerfly

Kreml har erklært at NATO-flyplasser som huser ukrainske F-16-jagerfly vil