Illustrasjonsbilde. Leopard 2 A8.
Illustrasjonsbilde. Leopard 2 A8.

Norge starter produksjon av stridsvogner for første gang

I en historisk milepæl for norsk industri, skal Norge for første gang produsere stridsvogner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunngjorde at 37 av de 54 Leopard 2-stridsvognene Norge har bestilt fra tyske Krauss-Maffei Wegmann, skal settes sammen hos Ritek i Levanger.

– Dette kan bli starten på et nytt norsk industrieventyr, sa Gram under signeringsseremonien i Oslo Militære Samfund tirsdag morgen ifølge NRK.

Ny industriell æra for Norge?

Avtalen om produksjon av stridsvogner markerer ikke bare et betydelig skritt for Norges forsvar, men også en potensiell ny industriell æra for landet. Ritek skal ikke bare montere de norske Leopard-vognene, men også bli et nordisk knutepunkt for vedlikehold, reparasjon og oppgradering av den nordiske Leopard-flåten, ifølge forsvarsministeren.

Moderne forsvarsteknologi

Regjeringen besluttet i 2023 å kjøpe 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2 A8 NOR, som Forsvarsdepartementet beskriver som den mest moderne og digitaliserte stridsvognen som noensinne er laget. Dette initiativet er en viktig del av styrkingen av Norges forsvarsevne.

– Produksjonslinjen skal etter planen opprettholdes etter at de norske vognene er produsert, slik at Ritek kan fortsette å produsere vogner som skal eksporteres til andre land, uttaler Gram til NRK.

Han påpeker at dette vil gi ringvirkninger i form av arbeidsplasser og verdiskaping i Norge, samtidig som det styrker landets beredskap.

Styrker NATO og Europa

Avtalen skal også bidra til å styrke NATOs og Europas kapasitet til å øke produksjonen av stridsvogner i framtiden. Riteks plassering nær viktige logistikk-knutepunkter og tilgang til spesialisert arbeidskraft gjør bedriften godt rustet til å møte disse behovene.

– Det er en stor dag for Ritek, uttalte styreleder Edgar Fossheim. Ordfører i Levanger, Anita Ravlo Sand, understreket hvor spesielt og viktig dette oppdraget er, spesielt med tanke på den store etterspørselen etter slike produkter.

Ritek, som ble stiftet i 2003 av tidligere ansatte ved Forsvarets tekniske verksted, har nærmere 60 ansatte og jobber både for Forsvaret og sivile kunder.

Økt verkstedkapasitet

Forsvarsministeren avsluttet med å fremheve betydningen av økt tung verkstedskapasitet i Norden. – Kontrakten signert her i dag vil styrke både det industrielle samarbeidet mellom Norge og Tyskland, samtidig som det styrker Europas motstandskraft og forsyningssikkerhet, sa han.

Fire amerikanske lærere knivstukket i Kina
Forige innlegg

Fire amerikanske lærere knivstukket i Kina

Bildemontasje: Heimatkurier | Marine Le Pen: Vox España, CC0, via Wikimedia Commons | Marion Maréchal: Gage Skidmore fra Peoria, AZ, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons Bildemontasje: Heimatkurier | Marine Le Pen: Vox España, CC0, via Wikimedia Commons | Marion Maréchal: Gage Skidmore fra Peoria, AZ, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.
Neste innlegg

Nasjonal Blokk? Forhandlingene mellom Le Pen og Reconquête mislykkes

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.