Ytterligere eskalering: Ukraina traff Russisk base på Krim med amerikanske langdistansemissiler
Ytterligere eskalering: Ukraina traff Russisk base på Krim med amerikanske langdistansemissiler

Ytterligere eskalering: Ukraina traff Russisk base på Krim med amerikanske langdistansemissiler

Ukrainerne venter ikke på 'tillatelse' fra USA til tross for Biden-administrasjonens offisielle forbud mot å bruke amerikansk leverte våpen for å slå til inne på russisk territorium.

“Ukraina traff et russisk militærkompleks på Krim med amerikansk leverte langdistansemissiler torsdag kveld, det siste i en økende rekke av angrep rettet mot å bremse den russiske krigsmaskinen,” rapporterer The Wall Street Journal fredag.

WSJ fortsetter, “Missilangrepet traff et kommunikasjonssenter for russiske luftforsvarsstyrker i byen Alushta, ifølge en ukrainsk forsvarsoffiser.” Det la til: “Sosiale mediekanaler på Krim rapporterte flere eksplosjoner i kystbyen, med en video som viste en stor eksplosjon, men omfanget av skadene kunne ikke umiddelbart fastslås.”

Langdistanse ATACMS (eller Army Tactical Missile System), ble først overført ‘hemmelig‘ av Washington til Ukrainas militære tidligere i år, og bare offentliggjort for noen uker siden. I slutten av april sa nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan at et “betydelig antall” ATACMS er sendt til Ukraina, men spesifiserte ikke hvor mange. De kan treffe mål opptil 190 miles unna – og tidligere i krigen ble de angivelig holdt tilbake på grunn av bekymringer fra Det hvite hus om at de ville bli brukt til å angripe dypt inne på russisk territorium.

Storbritannia og Frankrike har også nylig levert lengre rekkevidde systemer, inkludert kryssermissiler som kan avfyres fra fly. WSJ understreker at disse nye våpnene “har betydelig økt rekkevidden, verdien og antallet av de dypere liggende målene som Ukraina kan angripe.”

Les også: Politico: Zelensky skal besøke Frankrike og Italia, oppfordre NATO til å skyte ned russiske missiler over Ukraina

Men virkeligheten er at med hvert nytt angrep på Russland, ser det ut til at deres styrker slår tilbake hardere med ‘straffende’ angrep på Kharkiv og så langt sør som den store havnebyen Odessa.

For eksempel rapporterer Russlands forsvarsdepartement at deres tropper har oppnådd 49 kombinerte angrep på “ukrainske militæranlegg, militær-industrielle anlegg, våpen, ammunisjon og drivstoffdepoter, utplasseringsområder for hær og leiesoldater” i løpet av den siste uken med kamper.

I Kharkiv-regionen, “Utallige tap over uken beløp seg til 1.840 personell, seks stridsvogner, åtte pansrede kampkjøretøyer, 40 motorvogner, fire Grad- og Vampire-flerrakettutskytere og 37 feltartillerikanoner,” sa departementet.

Dermed har Ukrainas provoserende angrep inne på russisk territorium ingen reell innvirkning på frontlinje kampstillinger. I stedet resulterer angrepene i å trekke NATO og Russland dypere inn i en mer direkte konflikt.

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov fremmet fredag en ny klage, og sa at våpen levert av Vesten allerede blir brukt mot sivile inne i Russland.

Nedenfor viser WSJ/ISW-kartet Ukrainas styrkers betydelig økende missilrekkevidde:

Amerikanske våpen blir allerede brukt mot et bredt spekter av anlegg utenfor kampområdet,” uttalte Lavrov. “Vi antar at amerikanske og andre vestlige våpen treffer mål på russisk territorium, først og fremst sivil infrastruktur og boligområder.”

Han konkluderte rett ut med at vestlige land “fører en krig mot Russland” til tross for alle de offisielt uttalte posisjonene som ser ut til å avskrekke Kiev fra å eskalere med vestlige våpen. Lavrov sa at dette er noe “som amerikanerne prøver å fremstille for sin egen opinion eller for NATO-medlemmer.

listhaug
Forige innlegg

Går viralt: – “Jeg bærer korset med stolthet”

Flere kritiserer riksmediene sin dekning av drapet på en ung kvinne i Porsgrunn.
Neste innlegg

NRK villeder fortsatt sine lesere om biologisk mann tiltalt for drap på biologisk kvinne

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.