Georgia
Georgia

Georgias nasjonalforsamling overstyrer veto mot viktig lov for nasjonal selvbestemmelse

USA og EU legger press på Georgia for å forkaste lov som søker å redusere utenlandsk innflytelse.

Georgias nasjonalforsamling opphevet i dag veto mot en lov som innebærer at alle medier og ikke-statlige organisasjoner som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter. Vetoet som ble overstyrt, var nedlagt av landets EU-vennlige president.

Loven minner om en tilsvarende lov i USA; Foreign Agents Registration Act (FARA) som ifølge amerikanske myndigheter ble vedtatt “for å kreve at enkeltpersoner som driver med politisk arbeid eller talsmannsarbeid på vegne av utenlandske enheter i USA, må registrere seg hos Justisdepartementet (DOJ) og opplyse om deres forhold, aktiviteter, inntekter og utgifter til støtte for deres aktiviteter.” Likheten mellom de to lovtekstene blir også påpekt av den amerikanske kringkasteren NPR.

Loven i Georgia ble vedtatt med overveldende majoritet: 83 stemmer for og 23 mot.

De folkevalgte stemte for loven 1. mai år. Under behandlingen av lovforslaget gikk mostandere av den nye loven til fysisk angrep på parlamentarikere i det georgiske parlamentet for å forhindre avstemning om loven.

USA truer med visumrestriksjoner

På grunn av denne loven vil USA innføre visumrestriksjoner og revurdere sine bånd til Georgia. USAs utenriksminister Antony Blinken kunngjorde at visumrestriksjonene vil gjelde georgiske politikere og tjenestemenn bak lovforslaget. Han kritiserte også lovgivningen for å kvele frihetene til forsamling og ytring. Blinken advarte om at undergraving av demokratiske prosesser eller institusjoner kan gjøre individer uegnet for amerikanske visum. Dette melder nyhetstjenesten Crux. 

Det regjerende partiet Georgian Dream, som vedtok loven, anklaget USA for “visumutpressing” og for å gripe inn i Georgias interne anliggende.

Kritikere sammenlignet loven med russiske tiltak brukt for å undertrykke opposisjon, mens støttespillere, inkludert Georgias statsminister Irakli Kobakhidze, hevdet at den fremmer åpenhet og beskytter landets suverenitet. Blinken oppfordret Georgia til å revurdere loven og advarte om at den kunne skade landets EU- og NATO-aspirasjoner.

Trussel om attentat?

EU-sjef Ursula von der Leyen advarte også om at lovgivningen utgjør en alvorlig hindring for Georgias europeiske integrasjon. Midt i urolighetene hevdet Georgias statsminister Kobakhidze at en EU-kommissær hadde antydet en trussel om attentat på grunn av loven, en uttalelse EUs Oliver Varhelyi senere hevdet var tatt ut av sammenheng.

Russisk fordømmelse av USA

Det russiske utenriksdepartementet anklaget USA for å utpresse Georgia, ved talskvinne Maria Zakharova som fordømte amerikansk innblanding i suverene anliggender.

Norges utenriksminister, Espen Barth Eide, er negativ til nye loven:

– Utviklingen i Georgia er sterkt urovekkende. Innføringen av en «utenlandsk agent»-lov som den parlamentet nå har vedtatt, vil føre Georgia bort fra Europa – ikke nærmere, slik et klart flertall av det georgiske folk ønsker, sa Eide i en en uttalelse publisert på den norske regjeringens nettsider 14. mai.

Forsøkte å trenge seg inn i parlamentet

Lovgivningen har utløst massive protester i Georgias hovedstad Tbilisi. Etter avstemningen i mai måtte politiet bruker tåregass og sjokkgranater for å holde tilbake anslagsvis 40.000 demonstranter, etter at en støttegruppe prøvde å storme nasjonalforsamlingen. De skal også ha angrepet polititjenestemenn. 63 personer er opplyst å ha blitt pågrepet.

Helsedepartementet opplyste i en melding gjengitt av georgiske medier at elleve personer måtte ha behandling på sykehus. Av disse var seks politifolk.

Kulturmarxisme
Forige innlegg

Hvordan kidnappe et begrep?

Hver gang menneskene endelig til slutt klarer å kvitte seg med despoter, diktatorer, oligarker og tyranner så går det neimen ikke mange år før neste mannevonde klikk ser sitt snitt til å gripe tømmene. Det neste regimet mer sofistikert og utspekulert enn forgjengeren. 
Neste innlegg

Nye tyranner fødes i kveld!

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Snik-EUismen må stoppes

Snik-EUismen må stoppes

"Jeg oppfordrer derfor alle nordmenn til å arbeide for å
Polsk soldat stukket av ulovlig innvandrer døde på sykehus

Polsk soldat knivstukket av ulovlig innvandrer døde på sykehus

Soldater som avfyrer varselsskudd risikerer å bli arrestert av polsk