Sverige introduserer drakonisk 'sikkerhetssone' i område med høy gjengkriminalitet
Illustrasjonbilde: Politibetjent i Sverige.

Sverige introduserer drakonisk ‘sikkerhetssone’ i område med høy gjengkriminalitet

Gir politiet ubegrensede fullmakter til å ransake hvem som helst.

Etter en dobbeltdrapsskyting tidligere denne uken, kan svenske innbyggere i Hageby-distriktet i Norrköping bli ransaket eller få sine kjøretøy ransaket uten behov for rimelig mistanke.

Svensk politi har introdusert landets første “stop-and-frisk-sone”, som gir offiserer fullmakt til å ransake enhver person eller kjøretøy uten behov for rimelig mistanke. Dette melder VG.

Les også: Sverigedemokratene: Det pågår en befolkningsutskiftning

Det drakoniske tiltaket er et svar på en dobbeltskyting mandag kveld i Hageby boligområde i Norrköping, en by sørvest for Stockholm. To menn ble erklært døde på stedet.

Fra og med sist onsdag innfører myndighetene det som også er kjent som en sikkerhetssone eller visitasjonssone i området, mens politiet fortsetter jakten på gjerningsmennene. En mann i 20-årene er allerede arrestert mistenkt for drap.

Det er første gang loven vil bli implementert noe sted i Sverige.

“Målet er å øke sikkerheten og gjøre det vanskeligere for kriminelle å forberede og utføre voldelige forbrytelser,” heter det i en politimelding.

Mandagens dobbeltdrap var det siste i en lang rekke alvorlige forbrytelser drevet av en dramatisk økning i gjengkrigføring over hele Sverige de siste årene.

Se også: Notis: Svensk partileder kan ikke gå trygt i sitt eget land — Ikke engang med politieskorte

Politiet ble varslet om en boligblokk i distriktet kort tid etter midnatt etter meldinger om skudd.

“Jeg flyttet hit for en måned siden. Nå ser jeg allerede etter en annen leilighet,” fortalte en beboer til SVT.


Pauline, en annen beboer, sa at hun vurderte å installere skuddsikkert glass i leiligheten sin for å beskytte barna sine.

Opplever behov for skuddsikre vindu

“Nå begynner jeg å tenke på om jeg skal sette beskyttelsesglass på vinduene mine. Hvis det skal fortsette å eksplodere, må jeg kanskje investere i skuddsikkert glass, både for barna mine og meg selv,” sa hun.

Distriktsforebyggende politibetjenter har blitt utplassert i området for å gi støtte til innbyggere som sliter med den dramatiske forverringen av sikkerheten i nabolaget.

“Det virker ikke lenger å komme helt uventet, men i stedet sprer det seg en følelse av resignasjon,” sa en politibetjent, Lilli Rubino.

– På lang sikt truer de kriminelle nettverkene vårt frie og åpne samfunn

En politirapport publisert i mars i år avslørte at rundt 62,000 mennesker i Sverige er knyttet til kriminelle gjenger. For å sette dette i perspektiv, kan man betrakte at Sverige er et lite land, med bare 10,4 millioner innbyggere.

Les også: Undersøkelse: 7 av 10 europeere ønsker remigrasjon

“Vi snakker om systemtrusselende kriminalitet med stor voldskapabilitet som truer vitner og sosialarbeidere, infiltrerer myndigheter og politiske partier,” uttalte justisminister Gunnar Strömmer den gang. “På lang sikt truer de kriminelle nettverkene vårt frie og åpne samfunn.”

Forrige måned ble en 18 år gammel irakisk migrant pågrepet i Sverige mistenkt for drapet på Mikael Janicki, en polsk statsborger som ble skutt i hjel foran sin 12 år gamle sønn mens de syklet mot et svømmebasseng i sørlige Stockholm.

Alternativ for Sveriges valgavslutning i Stockholm fikk besøk av Geir Ugland Jacobsen
Forige innlegg

[Video] Alternativ for Sveriges valgavslutning i Stockholm fikk besøk av Geir Ugland Jacobsen

Polsk soldat stukket av ulovlig innvandrer døde på sykehus
Neste innlegg

Polsk soldat knivstukket av ulovlig innvandrer døde på sykehus

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.