Frykter KI 'Overtakelse', Gudfar av KI 'råder Storbritannias regjering til å starte med borgerlønn
Frykter KI 'Overtakelse', Gudfar av KI 'råder Storbritannias regjering til å starte med borgerlønn

Frykter KI ‘Overtakelse’, Gudfar av KI ‘råder Storbritannias regjering til å starte med borgerlønn

Flere tar til orde for borgerlønn i møte med kunstig intelligens sin påvirkning på arbeidslivet.

Geoffrey Hinton, en verdenskjent ekspert på kunstig intelligens (“KI”) som ofte omtales som “KI’s gudfar”, konsulterte nylig medlemmer av Storbritannias regjering i Downing Street, der han rådet lovgiverne til å vurdere å innføre en borgerlønn for å møte den overhengende trusselen om tap av arbeidsplasser.

Inntil nylig jobbet Hinton for Google, der han utviklet KI-funksjoner på høyt nivå for nevrale nettverk. Denne underliggende teknologien driver de fleste moderne generative KI-systemer, som Googles Gemini og OpenAIs ChatGPT.

Ifølge Hinton vil KI-revolusjonen først og fremst komme de rike til gode. Lekfolk, arbeidere og de som er ansatt i jobber som kan automatiseres, vil miste inntektsmulighetene sine, og “det vil være dårlig for samfunnet”, sa han nylig i et intervju med BBC.

“Jeg ble konsultert av folk i Downing Street,” sa Hinton, “og jeg rådet dem til å mene at borgerlønn var en god idé.”

Hinton er ikke den eneste store aktøren innen kunstig intelligens som mener at vi vil trenge borgerlønn for å kompensere for den innvirkningen automatiseringen vil ha på den menneskelige økonomien.

Før han ble en av de mest kjente administrerende direktørene i teknologibransjen, studerte OpenAIs medgrunnlegger Sam Altman under Hinton og bidro til å bane vei for nevrale nettverk. I dag er Altman kjent for sin tid som OpenAIs toppsjef, og for sin helhjertete støtte til borgerlønn.


Altmans andre prosjekt, Worldcoin, fokuserer på å tilby borgerlønn ved å ta i bruk et kryptovaluta-token som tilbys gratis til alle som registrerer seg for tjenesten og underkaster seg en netthinneskanning for å verifisere identiteten sin.

Bortsett fra å redde menneskeheten fra arbeidsløshet gjennom borgerlønn, har både Hinton og Altman uttrykt sin tro på at KI kan utgjøre en eksistensiell trussel mot menneskeheten.

Hinton forlot angivelig sin stilling hos Google for å kunne snakke mer fritt om sin bekymring for hvilken innvirkning kunstig intelligens kan ha på vår arts fremtid. Altman hevder på sin side at hele grunnen til at han grunnla OpenAI sammen med blant andre Elon Musk, var å sikre at avanserte KI-systemer ble utviklet med omtanke og til fordel for menneskeheten.

I et intervju med BBC nylig sa Hinton at vi kanskje bare har en håndfull år på oss før trusselen blir overhengende:

“Jeg tipper at om mellom fem og 20 år er det 50 prosent sannsynlighet for at vi må konfrontere problemet med at KI prøver å ta over.”Uhyggelig video av Slovakias statsminister Robert Fico som spår at han vil bli myrdet
Forige innlegg

Uhyggelig video av Slovakias statsminister Robert Fico spår at han vil bli myrdet

Den indiskfødte forfatteren, som har amerikansk statsborgerskap og er bosatt i New York, har blitt utsatt for drapstrusler siden romanen "De sataniske versene" fra 1988 ble erklært blasfemisk av Irans øverste leder.
Neste innlegg

Salman Rushdie sier at et fritt Palestina vil være en “Taliban-lignende stat”

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Troverdighetsproblemer for Det konservative partiet i Storbritannia

Troverdighetsproblemer for Det konservative partiet i Storbritannia

Valgløfter som ikke er holdt skaper problemer.
Notat: Macron forventet å kunngjøre opprettelsen av en "koalisjon av villige" under D-dag-minnemarkering

Notat: Macron forventet å kunngjøre opprettelsen av en “koalisjon av villige” under D-dag-minnemarkering

Frankrikes president Emmanuel Macron forventes å kunngjøre en ny internasjonal