ICC søker arrestordre på Netanyahu og Hamas-leder Sinwar for "forbrytelser mot menneskeheten"
ICC søker arrestordre på Netanyahu og Hamas-leder Sinwar for "forbrytelser mot menneskeheten"

ICC søker arrestordre på Netanyahu og Hamas-leder Sinwar for “forbrytelser mot menneskeheten”

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har trykket på avtrekkeren for å utstede sin kontroversielle arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, etter flere måneders spekulasjoner om at den kanskje ikke ville gjennomføre den på grunn av en pressekampanje fra Washington.

Sjefsanklager Karim Khan avslørte mandag at den internasjonale domstolen vil utstede arrestordre på de israelske lederne som leder krigen i Gaza, deriblant forsvarsminister Yoav Gallant.

Mandagens aksjon markerer første gang noensinne at den Haag-baserte domstolen har rettet søkelyset mot en nasjonal leder hos en av USAs nære allierte. Netanyahu står nå på domstolens liste over ettersøkte sammen med Russlands president Vladimir Putin.

Aktor sa at det var “rimelig grunn til å tro at Israels statsminister Netanyahu er strafferettslig ansvarlig for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten”, og at en begjæring vil bli sendt inn mandag. ICC-dommerne skal gjennomgå søknadene som Khan har sendt inn for arrestordrene før de formelt trer i kraft.

Kahn kunngjorde videre at tiltalen gjelder forbrytelsene “å forårsake utryddelse, forårsake sult som en krigsmetode, inkludert nektelse av humanitære nødhjelpsforsyninger, bevisst rettet mot sivile i konflikt”.

ICC søker også om arrestordre på Hamas-leder Yahya Sinwar, Mohammed Deif, leder for Al-Qassem-brigadene, og Ismail Haniyeh, Hamas’ politiske leder.

De tre Hamas-lederne er ettersøkt på grunn av terrorangrepet den 7. oktober og krigsforbrytelser, inkludert drap, kidnapping av gisler og seksuelle overgrep.

“I dag har vi søkt om arrestordre til den internasjonale straffedomstolens forundersøkelseskammer i forhold til tre personer som er Hamas-medlemmer”, kunngjorde Kahn om oppføringen av Sinwar, Deif og Haniyeh på listen.

Mandagens kunngjøring fra Haag utgjør et enormt omdømmesjokk og et blått øye for Israel på verdensscenen, ettersom landet sliter med å slå ned den økende internasjonale kritikken mot sivile tapene i Gaza. Israel har i økende grad opplevd at spesielt land i det globale sør vender seg mot landet, samtidig som den anti-israelske boikottbevegelsen vokser internasjonalt.

Nedenfor følger den innledende delen av Khans søknad om arrestordre for de israelske lederne:

På grunnlag av bevis som er samlet inn og undersøkt av mitt kontor, har jeg rimelig grunn til å tro at Benjamin NETANYAHU, Israels statsminister, og Yoav GALLANT, Israels forsvarsminister, bærer det strafferettslige ansvaret for følgende krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått på staten Palestinas territorium (på Gazastripen) fra minst 8. oktober 2023:

  • Utsulting av sivile som en krigføringsmetode som en krigsforbrytelse i strid med artikkel 8(2)(b)(xxv) i vedtektene;
  • Forsettlig å forårsake store lidelser eller alvorlig skade på kropp eller helse i strid med artikkel 8(2)(a)(iii), eller grusom behandling som en krigsforbrytelse i strid med artikkel 8(2)(c)(i);
  • Forsettlig drap i strid med artikkel 8(2)(a)(i), eller drap som krigsforbrytelse i strid med artikkel 8(2)(c)(i);
  • Forsettlig å rette angrep mot sivilbefolkningen som en krigsforbrytelse i strid med artikkel 8(2)(b)(i), eller 8(2)(e)(i);
  • Utryddelse og/eller drap i strid med artikkel 7(1)(b) og 7(1)(a), herunder i forbindelse med dødsfall forårsaket av sult, som en forbrytelse mot menneskeheten;
  • Forfølgelse som en forbrytelse mot menneskeheten i strid med artikkel 7(1)(h);
  • Andre umenneskelige handlinger som forbrytelser mot menneskeheten i strid med artikkel 7(1)(k).
"Det verdensordnende Vesten har ikke lenger noen orden, det lever av sammenbrudd."
Forige innlegg

“Det verdensordnende Vesten har ikke lenger noen orden, det lever av sammenbrudd”

Reconquête utfordrer Rassemblement National i valget til Europaparlamentet, og tar en tøffere holdning til innvandring. Hvem vil vinne velgerne?
Neste innlegg

Kampen om høyresiden: Vil Reconquête overskygge Rassemblement National i Frankrikes valg til Europaparlamentet?

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Hamas' løfter om fremtiden fra 2021

Hamas’ løfter om fremtiden fra 2021

Hva innebærer et fritt og selvstendig Palestina?