Advarer om ny svindelbølge
Illustrasjonsbilde.

Advarer om ny svindelbølge

Advarsel fra politiet etter at norsk kvinne ble bortført og frarøvet millioner av kroner

En 80 år gammel kvinne fra Asker ble i april i år offer for en frekk svindel. Kvinnen ble bortført til Dubai av to menn i 20-årene, som tappet kontoene hennes for flere millioner kroner mens de holdt henne i utlandet. Kvinnen, som ønsker å være anonym, forteller til NRK at hun trodde mennene var fra Økokrim.

Hvordan svindelen skjedde

Kvinnen ble først kontaktet av en person som utga seg for å være fra politiet, og som informerte henne om at kortet hennes var blitt misbrukt. Senere dukket en 26 år gammel mann opp på døren hennes, hevdet å være politimann, og sa han skulle hjelpe henne. Sammen med en annen mann på 29 år, ble de hos kvinnen i flere dager før de overtalte henne til å bli med til Dubai for å få tilbake pengene sine.

I nesten to uker var kvinnen i Dubai mens svindlerne festet og tømte kontoene hennes. Hun forteller at hun i starten stolte fullt og helt på dem.

“Jeg trodde det var Økokrim jeg hjalp. Jeg hadde ikke noen problemer med å ha tillit til dem,” sier hun til NRK. Hun forklarer videre hvordan svindlerne var svært ivrige, og jo lengre tid de brukte, jo mer penger fikk de ut av henne.

Politiets etterforskning

Det var DNB i Norge som oppdaget den mistenkelige aktiviteten på kvinnens kontoer. Banken varslet politiet, som deretter kontaktet Utenriksdepartementet (UD) og myndighetene i Dubai. Samarbeidet mellom norske og emiratiske myndigheter resulterte i at kvinnen ble reddet og brakt til den norske ambassaden i Abu Dhabi før hun ble sendt hjem til Norge.

Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt beskriver saken som spesiell. “Politiet mener at lovbruddene er utført som del av en organisert gruppe og har også siktet andre personer i saken,” sier hun til NRK.

De to mennene i 20-årene ble pågrepet ved ankomst til Norge og er siktet for grovt bedrageri og frihetsberøvelse. Begge har erkjent delvis straffskyld for bedrageri, men nekter for frihetsberøvelse og tilknytning til organisert kriminalitet. En tredje mann er også siktet, men nekter straffskyld.

Advarsel fra DNB

Sebastian Takle, leder i DNBs Cyber Crime Center, sier banken har registrert nesten 20 tilfeller hvor kriminelle utgir seg for å være politi og tømmer eldre personers kontoer. “Saken hvor den eldre kvinnen ble bortført til Dubai, er ekstra brutal,” sier Takle til NRK. Han understreker viktigheten av å kontakte banken direkte via deres offisielle nummer hvis man er i tvil om noe.

Kvinnen har nå fått dekket tapet av banken, men politiet ønsker ikke å kommentere hvor pengene ble av eller hva de ble brukt til.

Oppfordring til forsiktighet

Denne hendelsen er en påminnelse om at svindlere stadig finner nye metoder for å utnytte sårbare personer. Politiet og banker oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige og aldri gi fra seg personlig informasjon til ukjente personer, selv om de hevder å være fra politiet.

Intern splid i Høyre om Tengs-saken
Forige innlegg

Intern splid i Høyre om Tengs-saken

Første måned for «Uten Filter»
Neste innlegg

Første måned for «Uten Filter»

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Sigøynerbande har svindlet den britiske staten for flere miliarder

Sigøynerbande svindlet den britiske stat for flere milliarder

I flere år har bulgarske sigøynere utnyttet britiske velferdsordninger ved
Politiet

Svindelforsøk: Folk blir oppringt fra politiet sitt nummer

Politiet i Finnmark har mottatt flere meldinger fra personer som