Tyskland avviser tilbud fra Taliban, vil ikke sende afghanske voldtektsmenn og mordere hjem
Illustrasjonsbilde.

Tyskland avviser tilbud fra Taliban, vil ikke sende afghanske voldtektsmenn og mordere tilbake

Tyske myndighter er redd det vil legitimere Taliban.

Fredag advarte Tysklands utenriksdepartement mot å samarbeide med Afghanistans Taliban-styresmakter om å deportere afghanske lovbrytere, og understreket at den islamistiske regjeringen ville søke internasjonal anerkjennelse gjennom en slik handling.

“Taliban vil ønske å få betalt for enhver tilbakeføring, minst gjennom internasjonal anerkjennelse,” sa en talsperson for utenriksminister Annalena Baerbock i Berlin.

Etter et dødelig knivangrep i Mannheim, der en politibetjent ble stukket til døde av en afghansk statsborger, sa Tysklands forbundskansler Olaf Scholz at han hadde til hensikt å tillate deportasjon av alvorlige kriminelle til Afghanistan og Syria igjen. Innenriksminister Nancy Faeser undersøker for tiden dette.

Tidligere har Taliban vist seg åpne for samarbeid om å akseptere afghanske kriminelle og farlige individer.

“Det islamske emiratet Afghanistan oppfordrer de tyske myndighetene til å løse saken innenfor rammen av normale konsulære relasjoner og en passende mekanisme basert på en bilateral avtale,” skrev Taliban utenriksdepartementets talsmann Abdul Kahar Balchi på X (tidligere Twitter) fredag.

Siden Taliban kom til makten i Kabul i august 2021, har et deportasjonsforbud for afghanere vært på plass i Tyskland.

Les også: Tyskland: Opptil 56 prosent av gjerningsmennene ved gruppevoldtekter er utenlandske statsborgere

En talsmann for Innenriksdepartementet sa at deportasjoner ikke betyr straffefrihet for kriminelle i Tyskland.

“I drapssaker betyr dette minst 10 års fengsel i Tyskland som et minimum før deportasjon kan vurderes etter denne fengselsstraffen.”

Tyskland har ikke sendt noen tilbake til Afghanistan siden Taliban overtok i august 2021. Selv før det var avtalen at kun menn – spesielt kriminelle og de som ble ansett som terrortrusler – ville bli tvangsreturnert, på grunn av den vanskelige sikkerhetssituasjonen.

Motstand fra De Grønne

Representanter for De Grønne er mot både å deportere afghanere tilbake til Afghanistan og å samarbeide med Taliban.

“Hver utvisning og hver deportasjon til Afghanistan krever samarbeid med dette islamistiske terroristregimet og dermed praktisk talt anerkjenner Taliban,” sa Tysklands menneskerettighetskommissær og medlem av De Grønne, Luise Amtsberg, til avisen taz i et intervju publisert på nett fredag.

Julian Pahlke, medlem av parlamentet for De Grønne, beskrev Scholz’ kunngjøring som “urealistisk” og juridisk urealiserbar.

Ifølge Afghanistan-ekspert Thomas Ruttig, medgrunnlegger av Afghanistan Analysts Network, kunne Taliban dra nytte av deportasjoner ved å bruke dem som en mulighet til å samarbeide med en vestlig stat, noe som kunne sees på som et løft for deres omdømme.

Les også: Den store utskiftningen: 50,1 % innvandrere blant unge under 15 år i Hessen, Tyskland

Tysk flyktningeorganisasjon fordømmer Scholz’ initiativ

“Internasjonal lov forbyr klart enhver deportasjon til Afghanistan og Syria,” sa Pro Asyls administrerende direktør Karl Kopp til avisen Augsburger Allgemeine i uttalelser publisert fredag.

Kopp beskrev Scholz’ foreslåtte planer som ulovlige, fordi “begge land er kjent for bruk av tortur og umenneskelige straffer.”

En omvei via Afghanistans naboland som Pakistan vurderes også for tiden av den tyske regjeringen.

Taliban avviser imidlertid denne muligheten. Utenriksdepartementets talsmann understreket i en uttalelse at utleveringer til andre land ville være et brudd på gjeldende konvensjoner.

Så langt har ingen land offisielt anerkjent Taliban-regjeringen. Vestlige stater krever at menneskerettigheter og spesielt kvinners rettigheter respekteres i landet før anerkjennelse blir gitt.

Dansk patriotisk ungdomsorganisasjon: Stem for remigrasjon!
Forige innlegg

Dansk patriotisk ungdomsorganisasjon: Stem for remigrasjon!

Makt over forteljinga
Neste innlegg

Makt over forteljinga

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Bildmontage: Heimatkurier | Grenzmauer: Midjourney

Ulovlig innvandring: Iran planlegger grensemur mot Afghanistan

Over 4,5 millioner afghanere har de siste årene innvandret ulovlig